سیستم عامل CentOS 8 یکی از بهترین انتخاب ها برای استفاده به عنوان یک سیستم عامل سرور امن، پایدار و کارآمد است. این سیستم عامل درواقع نسخه متن باز سیستم عامل RHEL است که توسط شرکت بزرگ و مشهور RedHat ارائه شده است. نسخه های منتشر شده از این سیستم عامل ۱۰ سال پشتیبانی دارد که تا تاریخ ۳۱/۰۵/۲۰۲۹ یا ۱۱ خرداد ۱۴۰۸ شمسی، از بایت پشتیبانی خیالتان راحت است.
امروز قصد آموزش نصب سیستم عامل سرور CentOS 8 x86-64 به صورت Minimal را داریم. برای استفاده از این راهنما باید با مفاهیم اولیه سیستم عامل Linux از جمله Filesystem های لینوکس آشنایی ابتدایی داشته باشید. اگر تاکنون تجربه نصب یک سیستمعامل از نوع لینوکس را نداشتهاید، پیشنهاد می شود که اولین تجربه خود را روی یک بستر مجازی سازی مثل VMWare یا VirtualBox امتحان کنید.
تغییرات زیر از مهمترین تغییرات اعمل شده روی نسخه ۸ این سیستم عامل هست:
USB یا DVD قابل بوت شدن که سیستم عامل روی آن وجود دارد را به ماشینی که می خواهید سیستم عامل CentOS 8 را روی آن نصب کنید، متصل کنید و ماشین را از روی آن Boot کنید. اگر همه چیز درست باشد، تصویر زیر را در نمایشگر خواهید دید:
در این قسمت می توانید گزینه اول یعنی “Install CentOS Linux 8.0.1905” را انتخاب کنید و کلید Enter را بزنید.
اگر همه چیز خوب پیش برود، باید چیزی شبیه به تصویر زیر را ببینید:
در این بخش مطابق با تصویر می توانید زبان را انتخاب کنید:
در این مرحله شما می توانید بخش های ذیل را تنظیم کنید:
در قسمت Time & Date می توانید تاریخ، ساعت و موقعیت زمانی سرور را تنظیم کنید.
در قسمت Software Selection شما می توانید بسته های نرم افزاری را برای نصب انتخاب کنید، توجه داشته باشد که بعد از اتمام مراحل نصب نیز می توانید بسته نرم افزاری دلخواه خود را با استفاده از دستور dnf یا yum، نصب کنید.
در این آموزش ما گزینه Minimal Install را برای محیط سرور انتخاب می کنیم که حداقل بسته های نرم افزاری نصب خواهد شد. این نوع از نصب معمولا برای سرورهای سریع، امن و با کارایی بالا توصیه می شود.
فقط باید توجه داشته باشید که پس از نصب، واسط کاربری گرافیکی وجود نخواهد داشت و باید در محیط Shell لینوکس سرور را مدیریت کنید.
در قسمت Installation Destination شما می توانید محل نصب سیستم عامل CentOS 8 را مشخص کنید و پارتیشن بندی سیستم را انجام دهید. اگر تجربه نصب سیستم عامل لینوکس را نداشته اید، توصیه اکید این است که در قسمت Storage Configuration گزینه Automatic را انتخاب کنید تا پاتیشن بندی شما به صورت خودکار انجام شود و دکمه Done را دو بار بزنید. اگر با ساختار فایلسیستم های لینوکس آشنا هستید، می توانید Custom را انتخاب کنید تا گزینه های بیشتری برای تعریف پارتیشن ها داشته باشید.
اگر گزینه Custom را در مرحله قبل انتخاب کرده اید و کمی حرفه ای تر در لینوکس هستید به نکات ذیل توجه کنید:
تنظیمات شبکه:
در قسمت Network & Host Name می توانید تنظیمات اولیه شبکه مثل تخصیص آدرس IP ، DNS و Gateway یا تنظیم Hostname را انجام دهید.
اگر تنظیمات شبکه شما به صورت خودکار است و از DHCP استفاده می کنید، کافیست مثل تصویر بالا، کارت شبکه را روشن یا ON کنید. اگر به صورت دستی باید تعریف کنید، دکمه Configure را بزنید و تنظیمات را انجام دهید و در آخر دکمه Done را بزنید.
اگر مراحل قبل را درست انجام دادهاید، فقط یک کلیک تا نصب سیستم عامل CentOS 8 فاصله دارید!
دکمه Begin Installation وقتی فعال می شود که تنظیمات درست انجام شده باشد، این دکمه را بزنید و منتظر باشید که نصب به پایان برسد.
یک کار باقی مانده است و آن انتخاب رمز عبور برای کاربر root است، کاربر root قدرتمندترین کاربر در سیستم عامل Linux است و همه دسترسی ها را دارد و هر کاری می تواند انجام دهد، حتی نابود کردن سیستم! پس یک رمز عبور مناسب و قوی انتخاب کنید و دکمه Done را بزنید:
همچنین می توانید یک کاربر به غیر از root برای سیستم عامل ایجاد کنید:
اگر همه چیز درست پیشرفته باشد، پس از اتمام مراحل نصب شما یک سیستم عامل CentOS 8 دارید!
دکمه Reboot را بزنید و منتظر Boot شدن سیستم عامل باشید:
اگر صفحه نمایشکر شما تصویر زیر را نمایش می دهد، شما موفق شدهاید و می توانید با کاربر root و رمزی که انتخاب کردید، وارد سیستم شود!
بعد از نصب اولین اقدام، بروزرسانی سیستم است که با دستور زیر قابل انجام است، برای اجرای این دستور می بایست به اینترنت متصل باشید:
sudo dnf update -y